A boldogság definiciója

2013.07.19 19:56

 

 

"Boldoggá tesz, amit csinálsz? Ha nem, akkor csinálj valami mást! Boldog vagy ott, ahol vagy? Ha nem, akkor menj máshová. Ha itt sem vagy boldog és máshol sem voltál az, akkor nem a helyet kell megváltoztatnod, hanem a hozzáállásodat."
Zach LeBeau

 

A boldogság definiciója
 

Kivétel nélkül mindenki a boldogság után áhítozik, gyakran hallani baráti  beszélgetések során a következőt: én csupán boldog szeretnék lenni....
Vajon, amikor ezt mondjuk, akkor tisztában vagyunk vele, hogy számunkra mi hozza el a boldogságot, vagy csupán általánosságban beszélünk róla? 
Ha azt kérdeznék tőlünk, hogy mi a célunk az életben, ugyanez lenne a válasz? Boldog szeretnék lenni, vagy meg tudnánk fogalmazni, hogy milyen tevékenységek, milyen örömteli pillanatok által tudjuk megteremteni a boldogságot magunk számára. Mert ugye  a boldogságunk, nem másoktól függ,hanem saját magunknak kell  tenni érte nap, mint nap.
Azt hiszem már maga a boldogság meghatározása is sok esetben nehézkes, el kell töprengeni rajta, mi is tesz bennünket boldoggá, egy új ház, egy harmónikus párkapcsolat, egy jó munka, a gyermeknevelés, a folytonos tanulás..stb.
Ahány ember, annyiféle válasz születne a kérdésre, attól függően épp hol tartunk az önmegvalósítás felé tartó úton. A boldogság egy állapot, azonban célként nem határozható meg, hiszen az eléréséhez konkrét dolgokat kell megélnünk, ezek a tevékenységek hordozzák magukban a boldogságot, mint "mellékterméket".
Érdemes felsorolni magunknak mindazokat az értékeket, melyek hozzásegítenek bennünket a boldogság megéléséhez. pl. belső béke, szeretet, harmónia...
Utána, ha kellő számú értéket összeválogattunk, érdemes megvizsgálni, hogy mennyi energiát fektetünk bele, hogy az egyes értékek jelen legyenek az életünkben. Ha úgy érezzük, hogy nem teszünk eleget a  legfontosabb értékeinkért , akkor vegyük számba, hogy milyen módon, milyen eszközök segítségével növelhetjük elégedett pillanataink számát. Ha például fontos számunkra a belső béke, mennyi időt töltünk meditációval, ha a szeretet a legfontosabb érték a számunkra, mennyi szeretetet adunk nap, mint nap, illetve mennyire vagyunk képesek szeretni magunkat.
Végül, még egy jó tanács, a várt eredmény, a pozitív változás nem fog elmaradni, csupán kitartóan dolgozni kell érte!
 

Rajmon Beáta



 

Médiaszereplések:

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/ezoteria/20140926/mmegbocsatas/

Nők Lapja Café: www.nlcafe.hu/csalad/20150218/hazassag-valsag-szerelem/

Családinet Magazin: www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/22158/gyogyul_a_lelkem

Ajkai Televízió: www.youtube.com/watch?v=FO1KoGcIQOA

Cosmopolitan magazin 2017. februári szám: Segítség, a legjobb barátnőm egy troll!

Címkék